top of page
OTSOTR - CP Poster.jpeg

On The Side of the Road

Director & Writer: Lia Tarachansky

Editing: Cathy Gulkin, CCE

Composer: Rotem Moav

Former West Bank settler Lia Tarachansky looks at Israelis’ collective amnesia of the fateful events of 1948 when the state of Israel was born and most of the Palestinians became refugees. 

She follows the transformation of Israeli veterans trying uncover their denial of the war that changed the region forever. Tarachansky then turns the camera on herself and travels back to her settlement where that historical erasure gave birth to a new generation, blind and isolated from its surroundings. Attempting to shed a light on the country’s biggest taboo, she is met with outrage and violence.

 שאלות של זיכרון והכרה עולות בסרט הפתיחה של הפסטיבל - "בצידי הדרך" של ליאה טרשצ'נסקי, ילידת ההתנחלות אריאל, שיצאה למסע ברחבי הארץ בחיפוש אחר שרידים לישובים פלסטינים שהוחרבו.

 

באמצעות תושבים ותיקים שמתלווים אליה, היא מעלה נשכחות משולי הדרך ומשולי התודעה הציבורית: עדויות על אוכלוסיה פלסטינית שחיה והתקיימה בשטח, ונמחקה ב-1948  מתנחלת לשעבר ליאה טרשצ'נסקי חוקרת את האמנזיה הקולקטיבית של ישראלים בקשר .לאירועי תש"ח כשמדינת ישראל נולדה ורוב הפלסטינים נהיו פליטים.  ​  היא  מתעדת את ההדחכה של לוחמי 48' ישראליים בזמן שהם מתמודדים עם הזיכרונות של המלחמה וההרס של מאות מקומות פלסטינים בעקבותה    

 

טרשצ'נסקי אז פונה את המצלמה על סיפורה שלה כשהיא חוזרת להתנחלות בה גדלה, איפה שההדחקה ההיסטורית יצרה דורות חדשים, סגורים ומנותקים מסביבתם.

בצדי הדרך

"As Tarachansky noted

in a recent interview... 1948 has become "an entire ideology" and any attempted deconstruction of this constitutes "an incredibly violent and terrifying process".

"The strongest element of Israeli DNA is knowing what questions you cannot ask. Once you start touching these questions about 1948, everything else starts to unravel."

"Tarachansky's method is not to blame or even to teach. It is to examine, narrate and let others speak for themselves."

בתל אביב יסדנו את פסטיבל סרטי הנכבה

עמותת "זוכרות" יזמה את פסטיבל 48 מ"מ המבקש לעורר באמצעות הקולנוע דיון בשאלת הפליטים הפלסטינים - 66 שנה לאחר כ"ט בנובמבר. "אנחנו לא רוצים לעשות שטיפת מוח, אלא לעורר שאלות", טוענת המארגנת רנין ג'רייס. ח"כ איילת שקד קוראת לבטל את האירוע: "מנסים להחריב אותנו מבית"

..."

בהמשך הדברים נשאלה טרשצ'נסקי כיצד היא רואה את הפרדוקס שבו דווקא בתל אביב שנבנתה על מספר כפרים ערביים שננטשו ב-48' מתקיים הפסטיבל. טרשצ'נסקי מסכימה שאכן מדובר בפרדוקס שכן לא פחות משבעה כפרים הפכו להיות תל אביב של ימינו ולדבריה כל מה שהתחולל ביהודה ושומרון עם הקמת ההתנחלויות אינו מתקרב ברמת חומרתו למה שאירע ב-48'. לדבריה ההתנחלויות הן המשך הרעיון של התיישבות בכל חלקי הארץ ואין בהן חידוש רעיוני. 

פסטיבל קולנוע ראשון לסרטי נכבה ושיבת הפליטים יתקיים בסוף החודש בסינמטק תל אביב ובתיאטרון יאפא (יפו)־אל סראיה. את הפסטיבל מארגנת עמותת זוכרות ויוצגו בו סרטים קצרים ומקוריים שהופקו בשבילו, על ידי יוצרים פלסטינים, וכן סרטים מהעולם העוסקים גם הם בסוגיה.

Educational Materials

bottom of page